torsdag 25 februari 2010

Öl i maten: Alerisotto

Att vi i Busiga Björnar gillar en öl då och då har nog inte undgått någon, men vi är också stora matfantaster. För att fläta samman dessa två intressen så startar jag nu upp den nya serien "Öl i maten" där vi kommer gå igenom olika maträtter där öl är en av ingredienserna. Först ut blir en risotto med Ale. Vi föreslår att man använder en Ale som kommer i 50cl-flaska då det räcker till två glas förutom det man har i risotton. Alternativt så tar man fler flaskor. Jag använde en Brakspear Oxford Gold senast och blev väldigt nöjd över resultatet.


Alerisotto (2 personer)

Ingredienser:
2msk Olivolja
2st Schalottenlökar
1st Vitlöksklyfta
2,5dl Arborioris
1dl Ale
1dl Grädde
5dl Grönsaksbuljong
1dl Parmesan (eller likvärdigt)
Salt & Peppar

Tillagning:
Hacka lökarna fint och låt dem svettas en stund i en stekpanna med olivoljan.
Ha i riset och rör om tills riset blivit glansigt.
Häll först i ölen och låt den koka in, därpå häller man i grädden och kokar även in denna.
Därefter så häller man på varm buljong lite i taget och låter det koka in. Runt 10-15 minuter bör räcka. Riset ska ha kvar en kärna men i övrigt vara mjukt.
När riset är färdigt så tar man pannan av plattan och rör ner osten och lägger ett lock över pannan i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll upp ett glas av ölen under tiden.
Servera risotton med ett glas öl och nån liten persiljekvist.

4 kommentarer:

  1. Vilket trevligt sammanträffande! Jag lagade en härlig Porterstek i förrgår. Porterstek är också ett av många goda exempel på när öl i maten lämpar sig ypperligt.

    Mer om Portersteken i nästa inlägg i serien, "öl i maten"

    SvaraRadera
  2. Låter ju fett gott alltså, men vad är arborioris för nåt?

    SvaraRadera
  3. Ris plockat av en aborigine.

    SvaraRadera
  4. Om du en matrelaterad fråga har,
    recepthjälpen ger dig alla svar.

    http://www.recepthjalpen.se/risottoris.html

    SvaraRadera