torsdag 2 juli 2009

Minns dem med stolthet!


När fåtaliga delar av Busiga björnar ikväll tog sig till Hermans trädgård för att äta vegansk grillbuffé så gick vi förbi monumentet La Mano. Vi känner alltid en stor stolthet och det går rysningar genom kroppen när vi minns tillbaka på de svenskar som gav sina liv för demokratin under det Spanska inbördeskriget. Fascism skall bekämpas med alla stående medel, men få är beredda att gå så långt som dessa människor gjorde. Vi är för evigt tacksamma för deras insats.
Inskriptionen på detta monument säger det bättre än vad vi mäktar få ner i ord...

"Av 500 svenskar som åren
1936-1938 kämpade för Spaniens
demokrati stupade var tredje.
De gav sitt yttersta vid Madrid,
Jarama, Guadalajara, Brunete,
Teruel, Aragon och Ebro.
Vandrare, stanna och
minns dem med stolthet!"

4 kommentarer:

  1. All heder till dessa tappara män och kvinnor som satte livet till när de slogs för sina ideal. Jag kan dock inte begripa hur skulptören Liss Eriksson tänkte när hon tog Kuato's (missfostret som satt fast som en böld i sin brors rygg i filmen Total Recall) hand som inspiration och modell till sitt konstverk. Är La Mano i själva verket en förklädd symbol för den underjordiska organisationen "The Mutant resistance" eller ännu kusligare, var Liss Eriksson själv mutant. Frågorna är många. Svaren är få. Kommer gåtan om La Manos Bisarra utformning någonsin få ett svar.

    SvaraRadera
  2. Jag har grubblat hela natten och kommit fram till att det INTE är Kuato som gett Liss Eriksson inspirationen till La Mano. Han hade ju vanliga händer. Däremot var det handavtrycket i aktivatorn till syregeneratorn som jag egentligen tänkte på.
    Min nya kandidat blir således Michael Jackson.

    SvaraRadera
  3. Nu känns det som jag har trivialiserat hela det här inlägget. Förlåt!

    SvaraRadera