söndag 19 april 2009

Kick out the jams, motherfuckers!

1968 spelade MC5 in skivan Kick out the jams under två kvällar i Detroit. Detta var året då ungdomsrörelsen spred sig över hela världen och inte minst musiken påverkades av detta. MC5s kända fras kommer sig av att de brukade spela efter ett mer klassiskt lagt gitarrband varpå de brukade vråla "Kick out the jams" eller "bort med jammarna". MC5 hade gått ett steg längre och tillsammans med band som The Sonics började man skapa ett hårdare mer aggressivt sound.
Från 1968 till 1976 förfinades detta sound och kom till slut att kallas punk. Detta blev fotbolläktarnas soundtrack. Den adrenalinpumpade musiken spreds över hela Europa och blev ledmotivet till en tidsera som kom att påverka i princip hela supportervärlden av den engelska skolan. Däribland inräknar jag självklart Djurgårdens IF och dess supportrar.
MC5, The Sonics och senare band som Sex Pistols och The Clash reagerade musikaliskt mot det allt tråkigare soundet hos band som till exempel Santana och liknande stofiler. Låt oss ta just Santana som ett lysande exempel på det tråkiga som man ville bryta ner. Sydamerikanskt ältande låtar som aldrig lyckas höja sig och till slut endast resulterar i att man filtrerar bort vad som endast kan betecknas som brus.
Känns det igen?
Självklart. Imorgon är det derby mellan myten Bajen med sin trista och döda jamsupporterkultur och det berömda Djurgårdens IF med en extremt potent och levande rocksupporterkultur. Där vi är direkta och aggressiva är bajen passiva och tillbakalutade. Allt kan ha sin charm men så till vida man inte är nekrofil finns det inte mycket att gilla med bajen och dess lealösa supportrar.
Nu kör vi över bajen och tar kommando över den här staden. Skämtderbyt på grusplanen i västerort må ha vart det första enligt vissa mindre nogaräknade tabloider, men sanningen är ju fortfarande att galgarna hänger i en annan kommun, och att morgondagens drabbning därmed är det första stockholmsderbyt för säsongen.
Stockholms stolthet skall segra på alla plan.
Stockholm tillhör oss!

Morgondagens soundtrack:
MC5 - Kick Out The Jams
The Sonics - Have Love, Will Travel
Sex Pistols - Pretty Vacant
The Clash - White Riot

4 kommentarer:

  1. NUUUUUUU KÖÖÖR VI!!!
    VI SKA HOPPA HUVE! VI SKA HOPPA HUVE! UPP OCH NER, UPP OCH NER! VI SKA HOPPA HUVE.

    SvaraRadera
  2. Jag skulle även vilja lägga till låten Psycho killer med the Talking Heads i dagens soundtracklista -Nixon

    SvaraRadera
  3. Ett förtydligande. Jag är fullt medveten om att Talking Heads (i sällskap med ovan nämnda storheter kända för sitt opolerade, nakna, råa sound) kan kan betraktas som "Jammare" men skall det hoppas huvud så vad kan passa bättre än Talking Heads Psycho Killer? - Nixon

    SvaraRadera
  4. Sedan anser jag att det är en skandal att inte The Stooges - Search & Destroy är med i listan. Uppdatera Genast! -Nixon

    SvaraRadera